Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oljenationalisering i Venezuela

Annons

De flesta utländska oljebolag verksamma i Venezuela har gått med på att venezuelanska staten tar över majoritetsägandet i fyra stora utvinningsprojekt.

Bland dem som på onsdagen skrev under avtal som ger venezuelanska staten kontroll över oljeutvinningen i Orinocobäckenet var norska Statoil, amerikanska Chevron, brittiska BP och franska Total.

Ett bolag som inte skrev under var amerikanska Conoco Phillips, som nu riskerar att få sina oljefält i Venezuela konfiskerade. Energiminister Rafael Ramirez, som skrev under avtalen för Venezuelas räkning, sade att företaget får en frist fram till den 1 maj att skriva på. Han sade att staten gärna fortsätter dialogen med Conoco Phillips och trodde att företaget skulle krypa till korset.

President Hugo Chávez har sagt att soldater ska följa med regeringstjänstemän när dessa tar oljeprojekten i Orinocodalen i besittning den 1 maj.

Enligt energiministern har amerikanska Exxon Mobil tidigare skrivit under ett delavtal om nationalisering.

Förhandlingarna om den ekonomiska gottgörelsen till bolagen väntas ta lång tid.

President Chávez har beslutat att det statliga företaget Petroleos de Venezuela (PDVSA) ska ta över minst 60 procent av kontrollen över projekten i Orinocofloddalen.

Oljan från Orinocobäckenet är mycket tjock och trögflytande, nästan som tjära, och måste bearbetas för att bli mer säljbar. Orinocofälten anses dock mycket lovande och betraktas som framtiden för Venezuelas oljeindustri när andra fält börjar sina.

TT

Mer läsning

Annons