Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika välmående klyver landet

Annons

I en fjärdedel av Sveriges 290 kommuner är det illa ställt med ekonomin och hälsan.

Mest välmående befolkning finns i de västra och södra landsdelarna.

Sverige är ett delat land, konstaterar Statens folkhälsoinstitut i en ny rapport kallad Hälsans betydelse för individens och samhällets ekonomiska utveckling.

Rapporten slår fast ett starkt samband mellan hälsa och ekonomisk utveckling. Som grund används jämförelsetal från 2000.

En grupp med 57 kommuner ståtar med välmående befolkning och ekonomi som utvecklats i positiv riktning. Uppsala, Strängnäs, Kungsbacka och Höganös är exempel på sådana kommuner.

Ofördelaktig ekonomi och hälsa återfanns i 72 kommuner, exempelvis Arjeplog, Berg och Högsby. Typiskt för den gruppen är högre arbetslöshet, lägre inkomst, högre andel icke sysselsatta, högre andel människor med sjukpenning, högre andel med förtidspension, lägre medellivslängd och högre dödlighet på grund av lungsjukdom och alkohol. Detta jämfört med den stora gruppen kommuner med genomsnittlig hälsa och ekonomi.

Kommunerna med dålig ekonomi och hälsa finns mest i norr, men även i Skåne.

"Kommuner med höga ohälsotal visar sig ha svårt att åstadkomma ekonomisk utveckling utan redskap för att motarbeta hälsa. Slutsatsen blir därför att hälsan måste föras fram som en drivkraft för regional ekonomisk utveckling", skriver Folkhälsoinstitutets Gunnar Ågren och Bernt Lundgren i rapporten.

TT

Mer läsning

Annons