Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika bud om vargen

Annons

Det var fullsatt, ungefär 130 personer, i Bergkarlås bygdegård. Ola Hermansson hade pratat med Hanse Hansson, som spårar varg åt länsstyrelsen, men denne var uppbokad för ett möte på Mora folkhögskola, också det om vargar.

Nu redovisade Ola de siffror som länsstyrelsen presenterat och som visar att det finns minst 26 vargar i kommunerna runt Siljan.

- Här finns med säkerhet 47 vargar, förklarade Nisse Björklund.

Tyvärr vägrade han att precisera sina uppgifter, så det går alltså inte att göra någon exakt jämförelse med länsstyrelsens resultat från vargspårningarna.

- Vi vill inte ge länsstyrelsen någonting gratis, sa Nisse och Ola Hermansson talade om att det finns en stor misstro mot länsstyrelsen.

Han menade att länsstyrelsen håller på med hemlighetsmakeri, men i det här fallet har ju faktiskt länsstyrelsen redovisat sina siffror, medan Ola och Nisse vägrar tala om exakt hur många vargar de anser att det finns i till exempel Siljansringen.

Nisse Björklund gav i alla fall med sig i ett fall och talade om vad folkaktionens vargspårare kommit fram till i Voxnareviret, som delvis går in i Dalarna. Där har länsstyrelsen redovisat minst sju vargar.

- Vi har fem till, uppgav Nisse Björklund.

- Fem till, hur skulle det gå till, undrar Sture Nordlund, Edsbyn, som spårat Voxnavargarna.

Han vill inte kommentera Björklunds uppgifter med annat än att han spårat sju vargar i Voxnareviret.

Att nya revirmarkerande par finns i gamla Leksandsreviret och i Våmådalen är länsstyrelsen och folkaktionen överens om.

På onsdagskvällens möte informerades om att det också finns två revirmarkerande vargpar ovanför Tackåsen, öster om E 45:an.

- Det är i Hamraområdet, säger Björklund.

Sture Nordlund har spårat de här vargarna och han förklarar att det ena paret finns i Skrälldalen, nordväst om Färila, och det andra i Ten-skogen i Lostrakten.

- De håller till i Gävleborgs län och jag har inte sett att de gått in på dalasidan.

Kommunalråden i Mora, Älvdalen och Rättvik, Peter Helander, Herbert Halvarsson och Jonny Jones, var inbjudna till mötet och fick svara på hur det går med förändringen av den omdiskuterade paragraf 28 som var aktuell i folkomröstningen.

- Det har varit juridiska komplikationer, men helt klart kommer det snart ett förslag om ändring av paragraf 28, svarade Jonny Jones. Det handlar om att djurägare ska få utökad rätt att försvara sina djur vid rovdjursangrepp.

En Vattnäsbo var nog en lite udda figur i den här församlingen. Han reste sig upp och undrade om inte de olika parterna skulle kunna mötas på halva vägen, så att jägarna accepterar att det får finnas varg men att de får möjlighet att försvara sina djur.

- Eller vill ni utrota vargen helt och hållet? frågade mannen.

- Ja, ja fick han till svar.

En person som reste sig upp och presenterade sig som Folke Johansson från Hälsinglands finnskogar talade om att han har två studsare laddade och klara.

- Jag ska f-n inte ha några vargar som förstör livet för mig och mina barn i framtiden, sa han och möttes av applåder.

Efter mötet förklarade en person, som jagar i Siljansnäs, att han haft vargar på sina marker. Det är förmodligen Leksandsvargarna som rört sig där.

- Det här med paragraf 28 är ingen stor fråga, vargarna ska vara borta före våren, påstod han.

Vattnäsbon tyckte efter mötet att han fått besked om att det är fråga om att utrota vargen.

- Jag visst ju att en del jägare har en sådan uppfattning, men det är anmärkningsvärt att kommunalråden sitter tysta då jägarna talar om att utrota vargarna.

- Politikerna borde säga ifrån.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons