Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olagligt låna ut pengar till Salaproppen

/
  • Salaproppen. För ett år sedan beslutade fem kommuner i Dalarna att låna ut pengar till Vägverket utan ränta så att bygget skulle kunna komma i gång tidigare. Nu bedömer kammarrätten att lånet strider mot lagen. Kommunen har inte rätt att lägga sig i ett sådant vägbygge eftersom nyttan för kommunens invånare inte är tillräckligt tydlig.

Annons

I många år har bilister klagat på de långa köerna längs riksväg 70 i Sala.

Det ledde till att flera Dalakommuner gick ihop och lånade ut pengar till Vägverket så vägbygget kunde komma i gång tidigare.

Falun, Borlänge, Avesta, Hedemora och Säter lånade tillsammans ut 35 miljoner kronor.

Men Falun och Hedemora gjorde fel som lånade ut pengar för att bygga bort den så kallade Salaproppen.

Den bedömningen gör nu Kammarrätten i Sundsvall efter att några privatpersoner i de två kommunerna överklagat länsrättens beslut.

- Det är en väntad dom. Det var länsrättens dom som var förvånande, säger Torbjörn Aulin, jurist i Falun som överklagade att kommunen fick låna ut pengar.

Enligt kommunallagen får kommunen satsa på projekt, till exempel ett vägbygge, utanför kommun- eller länsgränsen. Men då måste åtgärden vara knuten till kommunen eller invånarna.

Kommuninvånarna måste få tillräcklig användning för sina skattepengar.

Det tycker inte kammarrätten att vägbygget ger.

- Det är inte kommunens uppgift att satsa på Salaproppen bara för att Falubor kör på vägen. Faluborna åker på en massa vägar. Vi kan inte pytsa ut pengar bara för det.

- Det var skillnad när Riksväg 50 mellan Falun och Borlänge byggdes. Då låg vägen inom kommungränserna. Så är det inte nu. Salaproppen har ingen beröring alls med Falu kommun, säger Aulin.

Nu upphäver kammarrätten kommunfullmäktiges beslut i Hedemora och Falun. Men bygget är redan i gång i Sala.

Har den här domen någon betydelse?

- Ja. Den här domen blir ju vägledande. Det finns inte många sådana här rättsfall. Bygget pågår men Falu kommun måste begära tillbaka pengarna från Vägverket, även om det redan finns ett kontrakt mellan Falun och Vägverket som säger något annat.

Varför skulle Kammarrätten i Sundsvall veta bättre vad som är av nytta för Dalfolket än länsrätten och politikerna här?

- Länsrätten kan ju vara lite hemmablind. Jag tyckte deras dom var märklig. Kammarrätten i Sundsvall kan göra en mer objektiv bedömning. Det är en tillfredsställande dom det här. Det är kul att ha rätt.

Fakta: Salaproppen

Salaproppen kallas den passage genom Sala där det ofta bildas köer för trafikanter mellan Dalarna och Stockholm.

Ombyggnaden av Salaproppen beräknas kosta 350 miljoner kronor

Avesta Hedemora Säter Falun och Borlänge lånade ut 35 miljoner till Vägverket för att bygget skulle komma i gång tidigare.

Vägverket får låna pengarna räntefritt.

Lånet innebar att vägbygget kom i gång sex månader tidigare

Mer läsning

Annons