Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okunskap om kvinnojour

Annons

Jag läste nyligen i Falu Kuriren att socialnämnden i Mora kommun beslutat att sänka anslaget till kvinnojouren.

Motiveringen var att kvinnojouren och brottsofferjouren arbetade mot samma målgrupp och med samma syfte och inriktning. Dock hade nämnden lyckats räkna ut, att kvinnojouren "sannolikt" har fokus enbart på kvinnor. Men sedan tar förnuftet slut.

I fortsättningen avslöjas en total okunskap om kvinnojourens egentliga arbete och kostnader. Jag förutsätter att de beslutande i Älvdalens, Orsa och Rättviks kommuner är mera förankrade i verkligheten och uppskattar det arbete, som många kvinnor helt ideellt utför i kvinnojouren.

När nu anslaget skurits ner i Mora torde kvinnojouren få göra en omfördelning av arbetsinsatsen. Mindre resurser till Mora kommun i förhållande till de andra kommunerna som är kunniga och förstående.

Socialnämnden i Mora får själva ta på sig uppgiften att lösa till exempel det skyddade boendet för kvinnor med barn, som flytt hemifrån för att undkomma den ilskne och misshandlande maken och pappan.

Det är vanligt att dessa problem måste lösas nattetid, veckoslut och storhelger. Vad vi vet saknar den aktuella socialnämnden ideellt arbetande personal och bostäder för de hjälpsökande. Därmed konstateras lätt att socialnämnden får ökade kostnader för personal och skyddat boende på hotell.

Brottsofferjourens hjälpsökande består inte alltid av fysiskt och psykiskt misshandlade mödrar och barn. Inte heller har brottsofferjouren kostnader som kvinnojouren har, för hyra av lägenheter avsedda för skyddat boende.

ALLVARLIGT

Mer läsning

Annons