Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OKQ8-stationen avspärrad

Annons

Det var vid 18-tiden i går kväll som bensinmacksföreståndaren först spärrade av in- och utfarterna till stationen. Gående fick fortfarande passera.

Räddningstjänsten Dala Mitt kallades till platsen och efter överläggningar med det saneringsföretag som frilagt den skadade och läckande ledningen beslöts att hela stationsområdet skulle spärras av.

-Vi skapar en säkerhetszon. Det är en förutsättning för det fortsatta arbetet, säger räddnings-chefen Åke Strandberg. De intilliggande bostadshusen samt vägar och järnväg berörs inte av avspärrningarna.

Den skadade ledningen servade gasåterföringen i pistolmunstycket. Vid varje tankning läckte därför bensin ut.

Räddningschefen kommer under torsdagen att kontakta det kommunala miljö-och hälsoskyddet.

-Ingen vet hur mycket bensin det är på platsen, menar Åke Strandberg.

Efter riskbedömningen återstår sanerings- och reparationsarbeten. Miljökonsulten Nils Erik Lindström som kallats in av OKQ8 var inte redo att under onsdagskvällen redogöra för det tekniska förfarandet.

Enligt räddningschefen måste explosionsklassad utrustning användas för att undvika gnistbildning. Bensinångor är mycket lättantändliga.

Under gårdagen grävdes ledningarna till bensincisterna upp för att bytas ut och då upptäcktes den skadade ledningen.

Hur skadan uppkommit fanns det inget svar på i går men den hade en flera centimeter lång reva. Arbetet påbörjades sedan lukten av bensin avslöjat att allt inte stod rätt till under markytan.

Räddningschefen begärde också bevakning av området över natten.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons