Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okontrollerat våld behärskar Gaza

Annons

Våldet har än en gång skenat utom kontroll i Gazaremsan.

Minst 15 personer föll offer för tisdagens strider mellan Hamas och al-Fatah.

Striderna mellan rivalerna Hamas och al-Fatah var de häftigaste sedan en samlingsregering tillträdde för två månader sedan.

Än en gång hotar våldet mellan palestinier att övergå i ett regelrätt inbördeskrig. Men vad handlar konflikten om? Vad slåss Hamas och al-Fatah om?

Den palestinske hjälparbetaren Ahmed Abu Tawahine ger traumatiserade Gazabor psykiatrisk vård. Han arbetar inom ett program för mental hälsa som drivs med biståndsmedel från bland annat Sverige.

Abu Tawahine nämner arbetslösheten och den skriande fattigdomen som några av orsakerna bakom det våld och kaos som Gaza slungats ned i. Han beskriver läget som "katastrofalt".

Överenskommelsen om samlingsregeringen nåddes efter saudisk medling. Uppgörelsen var dock ihålig _ den övergripande frågan om vem som ska ha kontroll över säkerhetsstyrkorna sköts åt sidan. Det inspirerar de välbeväpnade grupperna på ömse sidor att försöka ta kontrollen.

Den vapenvila som slöts i måndags hann aldrig träda i kraft. I stället intog maskerade, beväpnade män gatorna i Gaza. De flesta av dödsoffren på tisdagen var säkerhetsfolk som arbetade åt president Mahmud Abbas. Vid gränsövergången Karni, Gazas viktigaste handelsförbindelse med Israel, dödades åtta av Abbas män i vad som beskrevs som ett bakhåll.

Senare öppnades med israeliskt godkännande gränsövergången Rafah till Egypten. In vällde 450 Fatah-män som fått militär utbildning i Egypten.

Särskilt smärtsamt för Gazaborna var det att inte kunna gå utanför sina hem just den 15 maj då palestinier högtidlighåller offren för al-Naqba ("Katastrofen") _ fördrivningen av palestinierna i samband med staten Israels grundande 1948.

TT

Mer läsning

Annons