Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökning av kvinnliga förtidspensionärer

Annons

Förra hösten berättade tidningen att Försäkringskassan i Hedemora förtidspensionerar störst andel kommuninvånare i hela länet.

Varken Försäkringskassan eller kommunen hade då tagit reda på varför eller hur man skulle komma till rätta med problemet. Vid en ny kontroll i år visar det sig att siffrorna stigit ytterligare från 1268 till 1326 förtidspensionärer, eller personer med sjuk- och aktivitetsersättning som det heter idag.

Om man slår ut de sjuk- och aktivitetsersättningsdagar som betalas ut på antalet invånare har siffran stigit från 41 dagar per år och invånare år 2004 till 41,3 dagar i år. I länet har motsvarande siffra legat på konstanta 31,4 i två år i rad. I riket har den ökat från 27,9 dagar till 28,8.

- Länet ligger högt jämfört med övriga riket och vi ligger allra högst i Hedemora. Ökningen kan delvis bero på att folk tidigare haft fel ersättning. Det totala ohälsotalet där sjukpenningen också finns inräknad har minskat i Hedemora eftersom färre får sjukpenningen. Det kan vara så att personer som tidigare haft sjukpenning nu har fått sjukersättning, säger Larshans Bodare.

Överrepresenterade bland förtidspensionärerna är kvinnor mellan 60 och 65 år. Ökar mest i procent gör dock gruppen av tjejer mellan 30 och 34 år. Totalt har den ökat med elva personer eller 157 procent de senaste två åren.

- Det är en så komplex fråga. Man har pratat om att det kan bero på den tuffa arbetsmarknaden men jag kan inte säga varför. Jag är just nu nöjd med att det totala ohälsotalet har gått ner, säger Larshans Bodare.

I reella tal ökar gruppen av kvinnor i åldern 50 till 54 år mest. Totalt har de blivit 32 stycken fler i år än för två år sedan.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons