Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat tandvårdsstöd för alla

Annons

Det särskilda tandvårdsstödet för alla över 65 år tas bort och ersätts av samma stöd för alla över 20, föreslår den statliga tandvårdsutredningen, erfar TT.

Utredningen, som presenterar sitt slutbetänkande på tisdagen, föreslår att staten ersätter 50 procent av tandvårdskostnader över 3 000 kronor och 85 procent av tandvårdskostnader som överstiger 15 000 kronor.

Förslaget innebär en förbättring inte minst för dem som är 65 år och äldre genom att det omfattar all slags tandvård och genom att skyddet träder in på en lägre nivå. Dagens tandvårdsskydd för äldre omfattar bara protetisk behandling, till exempel att sätta in ett tandimplantat, och innebär att patienten själv får betala alla kostnader upp till 7 700 kronor.

I dag gäller statens subvention dessutom bara själva behandlingen, och dyra material har inneburit att kostnaden för den enskilde ofta blivit betydligt högre än 7 700 kronor.

Högkostnadsskyddet för äldres tandvård infördes 2002 och innebar att många äldre fick möjlighet att få behandlingar de annars hade tvingats avstå ifrån. Men eftersom många valde att vänta med omfattande tandvårdsbehandlingar tills de fyllt 65 blev kostnaderna för staten till en början betydligt högre än regeringen räknat med.

Många patienter tvingades dessutom vänta på sin behandling på grund av köer till Försäkringskassans förhandsprövning.

Genom att införa tydligare regler behövs inte någon sådan förhandsprövning och väntetiderna försvinner, hoppas utredningen.

Förutom kostnaden för behandling ingår vissa standardmaterial, enligt förslaget. En fristående nämnd inom Försäkringskassan föreslås få i uppdrag att föreslå till regeringen vad som ska betraktas som standardmaterial.

Utredningen föreslår också en tandvårdscheck för att uppmuntra till regelbundna tandläkarbesök och förebyggande åtgärder.

TT

Mer läsning

Annons