Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat kultur- och handelsutbyte

Annons

- Det bästa med Mora är att det är så vackert och att folket är så vänligt, säger Luo Yuanzeng, Changchuns finansminister, när tidningen träffar delegationen utanför Vasaloppsmuséet.

Tillsammans med kulturministern Tong Dejun har han i veckan diskuterat framtida utbyten städerna emellan tillsammans med bland andra Moras kulturchef Bernd Janusch.

I framtidsplanerna ingår besök av en opera från Chengchun, en opera som liknar den berömda Pekingoperan, där en väldigt säregen form av musik kombineras med halsbrytande akrobatiknummer.

- Vi hoppas att Moraborna lär sig något om deras kultur, säger Bernd Janusch.

I ett konstutbyte på Mora kulturhus planerar man i höst workshops tillsammans med framstående pappersklippkonstärer från Chengchun. Den kinesiska staden är också landets filmmecka, därav väntar även visningar av kinesisk filmkonst i Mora.

För Moras ekonomi innebär ett samarbete med den högproducerande kinesiska staden stora möjligheter.

- Samarbetet kommer att betyda mycket för Moras näringsliv, säger Bernd Janusch.

Men att samarbeta med Chengchuns ledning är att samarbeta med en enpartidiktatur. Diskussioner om demokratifrågor är därför en av de viktigaste frågorna, menar Bernd Janusch.

- Vi vill vara tydliga med vad vi tycker och inte göra några eftergifter. Samtidigt ska vi inte komma med pekpinnar och säga "aja-baja", säger Bernd Janusch.

JONAS GREN

Mer läsning

Annons