Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad risk för laviner

Annons

På Salsfjället vid Grövelsjön gick i mellandagarna en mycket stor lavin.

- Jag uppskattar dess storlek till närmare 600 meter och det var hela sidan som rasade ner, berättar Arvid Arvidsson i Grövel-sjön.

- Den gången visste vi att det inte fanns några människor i området så vi behövde inte genomföra något lavinsökningsarbete.

Situationen i Grövelsjön är definitivt inte säker just nu.

- Det finns en hård botten och på det mycket lös snö. Därför gäller det att vara uppmärksam när man ger sig ut på fjället, säger Arvid Arvidsson.

- Undvik branterna och följ lederna, rekommenderar Arvid.

På Idre Fjäll är lavinrisken just nu liten.

- Men på Nipfjällets nordostsluttningar har det byggts på, så där är det nu risk för laviner, säger Tomas Nilsson.

- Dels har det snöat, men därtill har det blåst en hel del.

Laviner är en del av verkligheten i fjällvärlden och för att Fjällräddningen ska vara rätt rustad om olyckan skulle vara framme och det skulle komma människor i vägen, så kommer en stor övning att hållas.

- Vi genomför en övning i Idreområdet och en i Sälenområdet i början av februari. Det blir Tomas Nilsson och Mikael Westerdahl, som är utbildade instruktörer, som kommer att leda övningarna, berättar Olle Eklund, som jobbar med sambandsfrågor i fjällräddningen.

- Lavinutbildningen består av en rad detaljer, men nu kommer vi att inrikta den här övningen på de rent praktiska insatserna, som hur man söker efter personer som dragits med i en lavin, förklarar Olle Eklund.

Fjällräddningen i Idreområdet har nu fått två nya lavinhundar och en tredje är under utbildning. Hundar som också ska vara med i övningen.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons