Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad press på Christiania

Annons

Ett stormöte i fristaden Christiania visar på fortsatta motsättningar bland de boende: ska man säga ja till danska statens förslag om en normalisering eller inte?

Senast den 1 april vill den danska regeringen ha Christianiabornas svar. Men dessa håller stormöten med konsensusregel: alla måste vara överens. Mot en majoritet för att gå med på statens förslag om områdets framtid står en hård kärna av ett 20-tal personer ur den så kallade pushermiljön, mestadels övervintrade hippies med haschförsäljning som levebröd och livsfilosofi, och som inte vill kompromissa.

Statens förslag går ut på att en fond tar hand om nybyggnation på större delen av området. Byggnationen ska återspegla den "experimentella anda" som funnits i Chistianiainvånarnas egna husbyggen. Invånarna får med andra ord visst inflytande över byggandet. Men medan dessa bostadshus blir hyresrätter ska en del av området också bebyggas med bostadsrätter vilket inte stämmer med fristadens hittillsvarande principer om att ingen ska kunna tjäna pengar på sin bostad.

Men även om invånarna inte är helt nöjda med statens förslag anser många att det är bättre än att säga nej. Om det är beskedet från Christiania den 1 april kommer invånarna att förlora allt inflytande över fristadens anpassning till verklighetens Danmark.

TT

Mer läsning

Annons