Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad kontroll i skola och dagis

Annons

Regeringen vill öka kontrollen av personer som söker jobb på daghem, fritidshem eller i skolan. Fler än i dag kommer att bli tvungna att visa papper på att de inte dömts för sex- eller våldsbrott. Bland annat gäller det vikarierna, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.

Beslutet fattas av regeringen på torsdagen uppger skolminister Jan Björklund.

I dag ska den som erbjuds anställning på dagis, fritids eller skola visa upp ett intyg på att hon eller han inte är dömd för sexbrott, barnporrbrott eller grova våldsbrott.

Torsdagens beslut innebär att vikarier, lärarstudenter på praktik och studerande på Komvux samt de som jobbar med barn i en Ams-åtgärd måste visa upp intyg.

Det gäller även personer som hyrts in från bemanningsföretag, företag som lagar mat eller städar på dagiset eller skolan.

Förra året begärde drygt 90|000 personer ut utdrag ur polisens belastningsregister i samband med att de sökte jobb. Med de nya reglerna, som ska gälla från april 2008, tror regeringen att ytterligare 28|000 personer per år måste begära utdrag.

Lärarförbundet är positivt till lagskärpningen.

Hon utesluter inte vissa praktiska problem med den utökade kontrollen, eftersom många arbetar eller praktiserar i skolan högst tillfälligt.

Den nuvarande lagen om kontroll av de som söker jobb på skolområdet infördes efter flera uppmärksammade fall av pedofili. På flera orter i landet hade män inom barnomsorgen dömts för sexuella övergrepp. Under 2000-talet har andelen manlig förskolepersonal ökat en knapp procentenhet _ från två till knappt tre procent.

TT

Mer läsning

Annons