Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ojämn utryckning för snöröjning

Annons

-Vi var ute fyra gånger den 31 oktober och plogade det prioriterade nätverket, det vill säga bussgator och gång- och cykelvägar, säger Johannes Månström, platschef på Peab i Falun.

Sedan dess har det inte varit tal om plogning under hela november eller hittills i december, vilket är ovanligt. Omkring två gånger per månad brukar man annars räkna med att rycka ut och röja snö i november och december.

Totalt kalkylerar Falu kommun varje vinter med 15 åtgärdstillfällen kring snöröjning och 30 halkbekämpningstillfällen, en uppskattning som bygger på statistiska data från SMHI.

Cirka 600 000 kronor beräknas varje snöfall kosta kommunen i genomsnitt när kostnaderna för snöröjning, halkbekämpning, snöbortforsling och sandupptagning (på våren) tagits i beaktning.

Det tidiga snöfallet i år kostade dock kommunen omkring en miljon kronor i och med den stora mängden våtsnö som kom under så pass kort tid.

-Inget år är det andra likt och det är i dagsläget omöjligt att säga om vår budget för vinterväghållning kommer att hålla i år, säger Hans G Pettersson, väghållningsansvarig på Falu kommun.

JOSEFIN MICHANEK

Mer läsning

Annons