Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ögonkliniken får kritik

Annons

Det var chefläkaren på Mora lasarett som gjorde en anmälan till socialstyrelsen enligt "Lex Maria".

Mannen fick diagnosen glaukom 1986 och opererades i höger öga 1990. Vid besök på ögonkliniken i februari 2004 konstaterades att han hade normalt tryck i vänster öga, men en "totalgrumlad" lins på höger öga.

80-åringen fick en remiss till ögonkliniken i Falun, där det skulle tas ställning till en gråstarrsoperation och i oktober 2004 skrivs remissvaret, där ett operativt ingrepp avböjs.

Socialstyrelsen noterar att det i journalen inte finns någon anteckning beträffande vem som bedömt remissvaret eller om några åtgärder företagits. Mannen kallades inte till ögonkliniken för några vidare kontroller.

Först i augusti 2006 kontaktade mannen ögonkliniken, eftersom han upplevde den synrest han har på höger öga som störande. Vid undersökning konstaterades att han har fått ett kraftigt skadat synfält på vänster öga.

Ögonkliniken har gått igenom orsakerna till de uteblivna kontrollerna och funnit bristande rutiner vid remissbevakningen, bristande rutiner för bevakning av patienter med behov av uppföljning och kontroll, samt brister i journaldokumentation och hantering av remissvar.

Socialstyrelsen noterar att ögonkliniken vidtagit åtgärder som minskar risken för en upprepning av händelsen. Senast 15 februari ska verksamhetschefen ta fram och, till socialstyrelsen, redovisa klinikens arbete med uppföljning av patienter med behov av kontroll, samt väntetiderna för mottagningsbesök.

BIRGER NYLÉN

Mer läsning

Annons