Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ofredsår skildras i utställning på Rots skans

Annons

I lilla Storsätern fanns en imponerande utställning om krigsåren med inriktning på framförallt den Heinkel 111 som nödlandade på Grövelsjön den 2 juni 1940.

- Tyvärr har jag ingen bra lokal i Storsätern, så över sommaren kommer delar av utställningen att visas på Älvdalens hembygdsmuseum, säger Bengt Hermansson.

Det var förra sommaren som Bengt kom i kontakt med Mats Elfquist på Rots skans.

- Bengt höll föredrag om händelserna i gränslandet under andra världskriget. Det var alldeles fullsatt och alla kom helt enkelt inte in, berättar Mats.

Det var då som tankarna på att göra en ordentlig utställning på Rots skans av Bengts samlingar, och nu har utställningen öppnas.

- Jag har med mig en hel del material om vad som hände under krigsåren och då framförallt i gränslandet vid Grövelsjöområdet, berättar Bengt.

Kvar i Grövelsjön ligger en Heinkel 111:a som nödlandade där 1940.

- I samband med att besättningen hämtades av ett sjöflygplan, togs också en hel del av utrustningen med. Annat kom till användning av Edmund Ryvang som bodde i Sölen, berättar Bengt.

Mycket av det som blev kvar kom att bli början på Bengts uppbyggande av sitt eget lilla museum hemma i Storsätern. Genom åren har han samlat på sig mängder av utrustning, minnen, foton och mycket mer som nu visas upp på Rots skans.

- Jag har även inlett ett samarbete med ett museum i Tolga i Norge. Där har vi för avsikt att bygga upp ett flygplan av gamla delar, förklarar Bengt Hermansson vidare.

- Jag har så mycket material att det med lätthet räcker till utställningar i både Tolga och här på Rots skans.

Det har nu gått 66 år sedan befälhavare Otto Poser nödlandade på Grövelsjön och minnena av den historien skulle garanterat snart ha fallit i glömska om det inte varit för Bengts arbete. Ett arbete som också samlat beredskapsminnen och andra händelser i den utställning som nu visas på Rots skans.

Tyvärr finns ingen lokal för en permanent utställning i Grövel-sjöområdet. Där finns dock fortfarande resterna av den nödlandade Heinkeln kvar några hundra meter från strandkanten i norra delen av Grövelsjön.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons