Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Offensiv mot oislamsk klädsel i Iran

Annons

Iransk polis sade på måndagen att man inlett en ny offensiv mot kvinnor som "klär sig som modeller" och män som har oislamska frisyrer.

Under morgonens rusningstrafik i Teheran patrullerade polisbilar och piketer för att upprätthålla klädselreglerna.

Den nya "planen för att öka säkerheten i samhället", som är tänkt att spridas från Teheran och ut på landsbygden, kommer efter en kampanj i våras som resulterade i tusentals varningar och hundratals gripna.

Polisen i Teheran sade att målen för kampanjen främst är kvinnor som inte bär sin slöja korrekt, eller som har en alltför åtsmitande kappa, för korta byxor eller "klär sig som modeller". Vad männen anbelangar riktar polisen in sig på dem med västinfluerad frisyr och klädsel.

Enligt polisen ger man först en muntlig varning till den som bryter mot lagen. Räcker inte det grips personen ifråga och tas in för "konsultation". Endast i vissa fall går det vidare till domstol.

Kvinnor i Iran måste täcka sina kroppsliga former samt huvudet, men på senare år har många försökt flytta gränserna genom att visa vristerna, eller låta välfriserat hår sticka fram under slöjan.

TT

Mer läsning

Annons