Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenighet om storleken på vargstammen i Dalarna

Annons

Två olika varginventeringar i Älvdalen, Mora, Orsa och Rättvik visar på helt skilda uppskattningar av vargstammens storlek.

Enligt länsstyrelsen finns det 26 stationära vargar i området - Folkaktionen Ny Rovdjurspolitik hävdar att det finns minst 47 vargar.Folkaktionen Ny Rovdjurspolitiks egen varginventering har genomförts den här vintern och fortgår så länge snön ligger kvar.

- Länsstyrelsen har med intresse tagit del av uppgifterna och även bett att få information om metoder och inventeringsresultat, säger Marit Ragnarsson på länsstyrelsens miljövårdsenhet i ett pressmeddelande.

Men spårobservationer måste, enligt länsstyrelsen, kvalitetssäkras för att komma med i den officiella sammanräkningen. Deras inventering visar att det finns 26 stationära vargar, inklusive valpar, som tidvis rört sig i någon av de fyra kommunerna.

-Det är som framgår relativt stor skillnad mellan länsstyrelsens och Folkkampanjens inventeringar. Skillnaden kan bero på att olika metoder för inventering använts, säger Ragnarsson vidare i pressmeddelandet.

Tidningen ringde Nils Björklund, ledamot i Folkaktionen ny rovdjurspolitik i Dalarna.

Vad tror du förklaringen är till att resultaten skiljer så mycket mellan de två inventeringarna?

- För det första räknar vi alla vargar. Länsstyrelsen anlitar omkring 4-5 anställda vargspårare, vi har kanske 30-40 "spårare" i varje kommun. Jag vill påstå att vi nästan har en 100-procentig kontroll på varg i området, säger Nils Björklund.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons