Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenighet om psykologmördares hälsa

Annons

Meningarna går fortfarande isär om hur allvarligt psykiskt störd den man är som i fjol mördade sin psykolog i Halmstad. När hovrättsförhandlingarna avslutades yrkade åklagaren på livstid och försvaret på vård.

Efter två dagar i Göta hovrätt hoppas den tidigare morddömde 31-åringens advokat att rätten ser vårdbehovet. Men han vet att de dömande har en tuff uppgift. Den medicinska expertisen vacklar angående mannens psykiska tillstånd.

Är 31-åringen psykiskt störd eller allvarligt psykiskt störd? Skillnaden har stor juridisk vikt. Innan Halmstads tingsrätt i februari dömde mannen till tio års fängelse för mord, hade Socialstyrelsens rättsliga råd kommit fram till att hans störning var allvarlig. Rådets ordförande reserverade sig, och gick på samma linje som chefsöverläkare Marianne Kristiansson. Hon har, efter att ha undersökt mannen, inte funnit hans psykiska störning allvarlig. Det tog tingsrätten fasta på och dömde honom till tio års fängelse. Mannens psykiska ohälsa uteslöt emellertid livstid.

I denna oreda är det nu upp till Göta hovrätt att bestämma påföljd för mannen. Han har hela tiden erkänt mord, men klarar inte ett fängelsestraff, säger Göran Ruthberg. Hans klient lever med svåra tvångstankar i kombination med Aspergers syndrom.

Psykologen höggs ihjäl med över 50 knivhugg, i portuppgången till hennes jobb förra sommaren. Sedan gick förövaren till polisen och anmälde sig själv.

Hovrättens dom faller den 18 april.

TT

Mer läsning

Annons