Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenig HD skärpte USA:s abortlagar

Annons

En oenig högsta domstol tillstyrkte på onsdagen ett landsomfattande förbud mot en speciell abortmetod. Genom beslutet skärps lagstiftningen i en av USA:s politiskt mest laddade och splittrande frågor, aborträtten.

Med fem röster mot fyra avvisade Högsta domstolen överklaganden mot lagen som president George|W Bush undertecknade 2003 sedan den godkänts av den då konservativt dominerade kongressen.

Det är första gången HD har tillstyrkt en federal abortlag sedan det omtalade Roe mot Wade-utslaget 2003, som gav amerikanska kvinnor en grundläggande konstitutionell rätt till abort.

Domstolens konservativa majoritet, som Bush bidragit till med två utnämningar, tillstyrkte lagen efter nio års beredningar och debatt. På grund av överklagandena har lagen inte kunnat träda i kraft tidigare.

Majoritetens utslag, formulerat av domaren Anthony Kennedy, förkastar bland annat argumentet att lagen är för vag och för vittgående och inte medger något undantag för aborter som görs för att skydda en gravid kvinnas hälsa.

De fyra liberala domarna meddelade avvikande mening.

Domaren Ruth Bader Ginsburg kallade beslutet alarmerande och tog till det ovanliga greppet att läsa upp sin reservation från bänken.

Den omdiskuterade abortmetoden förbjöds först i delstaten Nebraska. Så kallad partiell födsel används i regel efter tolfte graviditetsveckan, genom att fostret dras ut ur livmodern med benen först. Därefter punkteras skallen med ett vasst instrument. Hjärnan sugs ut och då skallen fallit samman kan hela fostret tas ut.

Efter HD-beslutet riskerar en läkare som använder metoden fängelse.

TT

Mer läsning

Annons