Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ödesvecka för Mugabe

Annons

Trycket är hårt på Zimbabwes styrande parti att göra sig av med sin diktatoriske ledare, president Robert Mugabe. Under veckan samlas den splittrade partiledningen för att ta ställning till Mugabes önskan att fortsätta regera.

Dessutom håller afrikanska ledare ett snabbinkallat toppmöte om krisen i Zimbabwe.

Robert Mugabe själv kommer att delta i toppmötet som inleds på onsdagen i Dar es Salaam i Tanzania. Enligt den statskontrollerade zimbabwiska tidningen The Herald ska presidenten diskutera den senaste tidens händelser i Zimbabwe med sina kollegor i regionorganisationen Southern African Development Community (SADC). Enligt tidningen ska temat för mötet vara oppositionspartiet Rörelsen för demokratisk förändrings (MDC) "våldsamma kampanj att, med västvärldens hjälp, få till stånd ett illegalt regimskifte i Zimbabwe".

Lojaliteten är stark mellan afrikanska ledare, och den statskontrollerade zimbabwiska pressens propaganda om tillståndet i det land som en gång kallades "Afrikas kornbod" har hittills gått hem hos kollegorna inom SADC.

Men frågan är om inte tålamodet med den 83-årige Mugabe nu börjat tryta även hos dem, hans trognaste vänner. Bilderna, som för några veckor sedan kablades ut i världen, på den svullne och blåslagne MDC-ledaren Morgan Tsvangirai sedan han torterats av zimbabwisk polis är svåra att bortförklara _ till och med för SADC-kretsen.

Därför tyder det mesta på att SADC-ledarna kommer att ägna de två dagar långa toppmötet åt att försöka övertala Mugabe att frivilligt lämna ifrån sig makten. Men det är tveksamt om de lyckas. En avgörande faktor blir om kontinentens stormakt, Sydafrikas och dess president Thabo Mbeki, för en gångs skull sätter ner foten på allvar.

På fredag ska ledningen i regeringspartiet Zanu-PF hålla ett möte för att ta ställning till Mugabes önskan att få kandidera i ytterligare ett presidentval. Sannolikt kommer hans kandidatur på ett eller annat vis att avslås.

Det råder inget tvivel om fler och fler inom partiet anser att han är en belastning, och enligt en artikel i den ansedda brittiska tidningen The Guardian arbetar västdiplomater därför för högtryck för att genom Zanu-PF få till stånd förändringar i landet.

Enligt tidningen tror de att chanserna att få en vettig lösning för Zimbabwe på sikt finns att söka hos Zanu-PF, snarare än hos MDC som är splittrat i två falanger.

Problemet är bara att Zanu-PF också är djupt och oförsonligt splittrat mellan två falanger som leds av vicepresidenten Joyce Mujuru (och hennes make som är landets förre arméchef) respektive ministern Emmerson Mnangagwa.

TT

Mer läsning

Annons