Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Odenberg avvaktar med Gripenbesked

Annons

Inget alliansparti säger snabbt ja till ÖB:s önskemål om att sätta in Gripen i Afghanistan nästa år. Och miljöpartiet överväger att säga nej till hela FN-insatsen och därmed göra gemensam sak med vänsterpartiet.

Socialdemokraternas ledning har varken sagt ja eller nej. Och försvarsminister Mikael Odenberg har inte bråttom att ta ställning till ÖB:s Gripenönskemål. Detta är en del i det budgetunderlag Försvarsmakten på torsdagen lämnade och ett svar på regeringens fråga vilka resurser som behövs för internationella insatser de närmaste åren.

Folkpartiet stödjer tanken på en Gripeninsats och vill omedelbart förstärka den svenska insatsen med helikoptrar. Partiets försvarspolitiske talesman Allan Widman anser inte att det fungerar som det ska i dag, då Sverige är beroende av andra länder för att snabbt få ut skadade soldater ur landet.

Försvarsministern verkar sval till tanken och pekar på att försvaret nu förbereder sig för att byta ut sina helikoptrar och att regeringen hittills aldrig diskuterat att skicka några till Afghanistan.

I en debattartikel i onsdagens Svenska Dagbladet pläderade ÖB Håkan Syrén och Försvarsmaktens insatschef Jan Jonsson för en Gripeninsats och påpekade att riksdag och regering tydligt har angett att Försvarsmakten ska hålla även flygförband i beredskap för internationella insatser. De skriver också att svenskt stridsflyg till Afghanistan är ett FN-önskemål.

Miljöpartiet, som hittills ställt upp bakom Sveriges insats, villkorar nu sitt stöd. Om inte USA avslutar sina egna operationer i Afghanistan kan partiet inte längre ställa sig bakom FN-insatsen, sade språkröret Peter Eriksson på torsdagen.

USA har styrkor i Afghanistan under eget befäl. Sveriges trupp ingår i den internationella styrkan på 32 000 man som på FN:s uppdrag står under Natobefäl.

TT

Mer läsning

Annons