Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Också högskolan stänger dörrar

Annons

Svar till Camilla Lindberg (fp) :

Grundläggande fakta är att kommuner och landsting hade haft cirka 3,5 miljarder kronor mer att disponera 2007 om socialdemokraterna haft regeringsmakten. Oavsett försök till förklarande resonemang så är det så. Det visar också att Fredrik Reinfeldts Vaxholmstal i augusti var en bluff.

Han påstod då att högeralliansen skulle öppna för mer pengar till kommunerna än s. Den samlade högern, där fp ingår, visade ett ansikte före valet och ett annat efter.

Besparingar är redan ett faktum i kommuner och landsting. Indragna statsbidrag till vuxenutbildning, eller som du i din förra insändare öppet deklarera att det är okey med fler socialbidragstagare leder inte till bättre ekonomi. Istället leder till större utslagning. Hur kan du påstå att ni stoppar kostnadsökningar när ni accepterar att fler ska leva på socialbidrag?

När det sedan gäller konkurrenskomplettering på komvux så vore det väl utmärkt om alla elever valde "rätt" linje på gymnasiet och om varenda en klarade sina kurser. Men nu är inte verkligheten så enkel.

Det jag tycker är orimligt är att den som inte klarat sina gymnasiestudier fullt ut ska få det svårare att komma igen senare.

Du kan tala om skolans misslyckande, men i verkligheten måste det finnas många alternativ till vidareutbildning i olika skeden av livet. Att försvaga arbetslivserfarenhetens betydelse vid ansökningar till högskolestudier är ett annat sätt för er att stänga dörrar.

Ni minskar valmöjligheter och chanser att komma igen. Bland annat av den orsaken är din regerings nedskärningar i vuxenutbildningen inte bra.

Slutligen. Ska vi klara skolans och äldreomsorgen i framtiden krävs en stark skattefinansierad offentlig sektor. Men det krävs också en nationell politisk nivå som är beredd att ta ansvar. Då är det dumt att utesluta riktade statsbidrag till både skola och äldreomsorg som ett politiskt instrument.

PETER HULTQVIST (S)

Mer läsning

Annons