Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...och i morgon börjar v-kongressen

Annons

Hagberg kommer under kongressen att sitta med i den mäktiga redaktionskommitten, som ska utforma detaljerna för den valplattform som partiet ska använda sig av i valrörelsen.

Hagberg kommer att jobba hårt för att partiet ska ha så skarpa skrivningar som möjligt när det gäller att finansiera välfärden.

- Det handlar bland annat om det utgiftstak som Sverige har nu. Vi måste vara väldigt tydliga på att vi vill höja det taket.

Och det handlar om att höja skatter.

- Jag hoppas att det blir högre skatt, för dem som kan betala.

Sin första kongress gör Anna Nordström, Avesta, Kerstin Cederqvist, Falun, Vala Vazirdaftari, Malung, Birgitta Lundkvist, Orsa och Jonas Larsson, Malung. Övriga ombud är Anders Gyllenvåg, Vansbro, Hori Lotfollahi, Borlänge, och Solbritt Andersson, Hedemora, som är delegationsledare.

Dessa frågor har daladelegationen bestämt sig för att prioritera: Garantera en ökad finansiering av den gemensamma välfärden, konkreta insatser för nya jobb, höja a-kassan och socialförsäkringarna, krafttag för regional rättvisa, konkret utvecklingsplan för vård och omsorg, sänkt arbetstid under nästa valperiod, ett långsiktigt hållbart samhälle, att stoppa EU:s utveckling mot en federal stat.

En stor fråga på kongressen väntas bli om partiet ska kräva en plats i regeringen eller inte efter nästa val, om valresultatet blir som förra gången eller ännu bättre.

Dalarna kommer att driva att kongressen inte hakar upp sig på det.

- Det viktigaste är sakpolitiken. Sedan kommer valet. Först efter det kan man börja prata om formen, säger Hagberg.

Det finns tre motioner från Dalarna. Daladistriktet har ställt sig bakom en motion som Birgitta Lundkvist från Orsa tagit initiativ till. Den går ut på att partiet inte ska ha sina pengar hos de "girighetsbanker" man har i dag.

Leif Lindström från Borlänge står bakom två motioner. En handlar om att partiet borde tillåta även icke kongressombud att skriva motioner till stämman, exempelvis att fackföreningar och miljörörelser skulle kunna vara med och påverka partiets politik. En annan handlar om lokförarutbildning.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons