Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

... och även för handlarna

Annons

Efter höstens många värdetransportrån blossade kortavgiftskonflikten mellan små näringsidkare och svenska banker upp. Kontantflödet skulle minska, det var man överens om.

Samtidigt tar bankerna en avgift på ett par, tre kronor för varje korttransaktion, och många handlare känner sig då tvingade att ta några extrakronor i avgift för mindre kortköp.

- Har man många varor som kostar runt en tia så är det ju som om man ger bort sakerna då, säger Joanna Holmén på butiken Kirubai på Borganäsvägen.

Här tar man inte längre någon extraavgift för kunders mindre inköp. Istället hänvisar man kunderna till bankomaterna som ligger runt hörnet.

- Jag pratade med min bank, Nordea, och de sa att man inte får ta ut några avgifter. Gör man det kan man bli av med sin kortterminal, förklarar Joanna Holmén.

Borlänge köpmannaförening gjorde i fjol en undersökning kring hur mycket det kostar för stadens handlare att erbjuda sina kunder att betala med kort.

15000 kronor om året är vad en normalbutik i Borlänge får betala till sin bank för att kunna hantera kundernas betalkort.

- Det är en avgift som vida överstiger kostnaderna, menar Matts Dahlberg som är ekonom i Borlänge köpmannaförening.

Han tycker att något är snett när banken tjänar mer än handlaren på inköp som kunderna gör.

- För det är så det blir om en kund köper en kvällstidning i en tobaksaffär och betalar med ett kort. Det förlorar ju handlaren på.

Dalhberg förklarar att sedan köpmannaföreningen presenterade sin undersökning förra året har många av föreningens medlemmar omförhandlat sina avtal med bankerna och fått sina kostnader sänkta.

- Så det går åt rätt håll, även om det fortfarande är ganska mycket pengar det handlar om.

Ett annat tecken att det går åt rätt håll för handlarna är den nya överenskommelse som branschorganisationen Svensk Handel träffat med Nordea.

En överenskommelse som man från handelns sida menar kommer halvera kortavgifterna för organisationsmedlemmarna.

- Tidigare har avgifterna för handlare legat på en väldigt hög nivå, men de kommer att sänkas betydligt nu, säger Thomas Eulau som är ansvarig för betalfrågor på Svensk Handel.

De sänkta kortavgifterna är en del i ett störra avtalspaket som organisationen slutit med Nordea som avser att sänka handlarnas bankkonstnader.

Thomas Eulau menar att avtalet satt igång en priskonkurrens mellan bankerna som slutligen kommer gynna både handlare och konsumenter.

- När avtalet låg klart svarade Föreningssparbanken snabbt med att sänka sina avgifter för korttransaktioner, säger han.

De avgifterna som butiker tar ut för täcka sina marginaler kommer nu Svensk Handel uppmana sina medlemmar att slopa.

- Ja, nu när handlarnas avgifter sänks kommer vi verka för att ta bort avgifterna för kunderna. Det är rimligt, säger Thomas Eulau.

DANIEL SWEDIN

Mer läsning

Annons