Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Observatörsstyrka till Golanhöjderna

Annons

FN:s säkerhetsråd röstade på onsdagen enhälligt för att uppdraget för FN:s observatörsstyrka förlängs i sex månader på Golanhöjderna, som fungerar som buffertzon mellan de syriska och israeliska arméerna.

Men rådet sade, som det brukar göra, att situationen är spänd "om inte och till dess en uppgörelse som täcker alla aspekter av problemen i Mellanöstern kan nås".

Ett sådant uttalande har gjorts i samband med varje förlängning av uppdraget sedan 1976, utan någon substantiell diskussion om frågan om Golanhöjderna. Mandatet för observatörerna förlängs till den 31 december.

Israel erövrade Golanhöjderna från Syrien i sexdagarskriget 1967 och annekterade dem senare.

FN:s observatörsorganisation Undof bildades i maj 1974 för att övervaka stilleståndslinjen som uppstod efter kriget 1973, då Syrien försökte återta Golan men misslyckades. Undof har 1|190 anställda, de flesta av dem är soldater.

En österrikisk general leder styrkan som består av soldater från Kanada, Indien, Japan, Nepal, Polen och Slovakien.

Efter Libanonkriget förra året signalerade president Bashar al-Assad att Syrien var berett att återuppta fredsförhandlingarna med Israel som avbröts 2000. Israels premiärminister Ehud Olmert avböjde med motiveringen att Syrien stödjer "terroristgrupper".

Olmert tonade i tisdags i Washington ned utsikterna om återupptagna fredssamtal med Syrien.

TT

Mer läsning

Annons