Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obehöriga lärare kan vara behöriga

Annons

Andelen obehöriga lärare kan vara lägre än statistiken visar.

Omkring hälften av dem som enligt registren saknar lärarexamen säger själva att de har en examen, enligt en rapport från Statskontoret.

Statskontoret har på regeringens uppdrag utrett hur vanligt det är med obehöriga lärare. Statskontorets rapport, som publicerades på torsdagen, visar att den officiella statistiken ger en bild, lärarna själva en annan.

Om lärarnas uppgifter stämmer skulle alltså betydligt fler av de yrkesverksamma lärarna faktiskt ha behörighet att undervisa.

Statskontoret kan inte förklara vad skillnaden mellan statistiken och lärarnas uppgifter beror på. Men i rapporten påpekar Statskontoret att många kommuner haft invändningar mot den officiella statistiken.

Om statistiken stämmer saknar en av tio tillsvidareanställda lärare i grundskolan och två av tio lärare i gymnasieskolan lärarexamen. Enligt rapporten har de flesta av dessa, 80 procent, läst längre eller kortare tid på en lärarutbildning.

Men enligt skollagen räcker det inte med en lärarexamen för att få fast jobb. Det ska vara rätt lärarexamen, så att läraren har kompetens för den aktuella åldersgruppen elever eller det aktuella ämnet. Enligt Statskontorets rapport bedrivs hälften av undervisningen i grundskolan av lärare som har denna fulla behörighet. Motsvarande andel i gymnasieskolan är en tredjedel.

TT

Mer läsning

Annons