Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obasanjo manar till lugn valdag

Annons

Nigerias president Olusegun Obasanjo manar sina landsmän att röra sig utomhus så lite som möjligt under den kommande valperioden för att undvika våldsamheter.

Nigerianerna väljer på lördagen guvernörer och ledamöter i regionala församlingar. En vecka senare ska de välja en efterträdare till Obasanjo, som träder tillbaka efter att ha suttit de två fyraårsperioder som författningen tillåter.

Under de senaste månaderna har flera tiotal människor dödats i politiska oroligheter runt om i Afrikas folkrikaste nation. Upptakten har också störts av bristfälliga förberedelser och förvirring angående kandidaterna.

Maktskiften i Nigeria medför ofta våldsamheter eftersom ett valt ämbete ger innehavaren chans att roffa åt sig en del av landets oljeintäkter. Nigeria säljer årligen olja för 40 miljarder dollar och utbredd korruption gör att mycket av pengarna försvinner ner i privata fickor medan de flesta människor i landet lever i fattigdom.

Det kommande presidentvalet blir det första där en vald ledare lämnar över makten till en vald efterträdare sedan självständigheten från Storbritannien 1960.

Nigeria återgick med valet av Obasanjo 1999 till civilt styre efter tre årtionden av nästan konstant militärdiktatur.

TT

Mer läsning

Annons