Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖB slår larm om stort budgethål

Annons

ÖB varnar för att han kommer att sakna över 400 miljoner kronor till sina trupper nästa år.

Samtidigt överväger regeringen att minska hans materielanslag med fyra miljarder.

Varslet om underskott 2008 i försvarsbudgetens största utgiftspost, förbandsverksamheten, finns i Försvarsmaktens halvårsbokslut, som lämnades till regeringen i dag.

Militärens största bekymmer är den akuta bristen på officerare. Den har redan lett till att 614 värnpliktiga, som skulle ryckt in i januari nästa år, fått kontraorder och ska stanna hemma.

I sin redovisning skriver ÖB att för många officerare och civilanställda, som behövs för verksamheten, slutat i år. Det har lett till "en besvärande vakanssituation" vid vissa förband.

Någon slutlig lösning finns ännu inte. Därför skriver ÖB i sitt halvårsbokslut att officersbristen plus den nordiska stridsgruppen, som ska stå klar vid årsskiftet, tillsammans med den nya värnpliktsutbildningen gör det mycket svårt att leverera prognoser.

Men Försvarsmaktens siffersignal till regeringen säger ändå att det nästa år kommer att fattas 417 miljoner till förbandsverksamheten efter uppräkning för inflation. Var de pengarna ska hämtas vet ingen i dag.

Att flytta medel från materielanslagen vore kanske en lösning. Men den posten, i årets budget 19 miljarder, verkar finansminister Anders Borg redan ha intecknat för sina planerade skattesänkningar. I Almedalen nämnde han i juli en besparing på fyra miljarder.

TT frågade i tisdags Borg om han står kvar vid sitt förslag. Svaret var att "inget är fredat".

TT

Mer läsning

Annons