Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖB: Nya besparingar förödande

Annons

Finansminister Anders Borgs krav på en minskning av försvarets materielanslag med fyra miljarder kronor årligen skulle få dramatiska konsekvenser.

Det säger ÖB Håkan Syrén, när han för första gången kommenterar förslaget.

För två veckor sedan aviserade finansminister Anders Borg att försvarsmakten år 2010 ska ha minskat sina anslag med fyra miljarder kronor om året eller cirka en tiondel. Det är främst materielinköp som ska skäras ned.

Enligt Borg är försvarsminister Mikael Odenberg med på noterna, något som Odenberg själv inte riktigt håller med om utan kallat ett missförstånd.

Motsättningarna mellan finans- och försvarsministrarna om besparingarna skapar en oklarhet för ÖB.

Han efterlyser ett tydligare samband mellan försvarets uppgifter och resurser.

I sitt veckobrev kommenterar ÖB Håkan Syrén finansministerns uppgifter:

"Att en årlig anslagsminskning på flera miljarder skulle få dramatiska konsekvenser är helt klart. Den pågående omvandlingen av Försvarsmakten till ett insatsförsvar har skett jämsides med en snabb organisationsminskning. Resurserna, i synnerhet personellt, men även materiellt, är hårt ansträngda av de växande anspråken på internationella insatser. Marginalerna är inom många områden obefintliga. Ytterligare reduktioner får förödande konsekvenser genom att bottenplattan för hela förmågor raseras", skriver Håkan Syrén.

Trots de starka orden vill Håkan Syrén inte konkretisera vilka dessa skulle bli.

Varken försvarsministern eller finansministern vill kommentera ÖB:s uttalanden. De låter båda hälsa att det de sagt tidigare fortfarande gäller. Mikael Odenberg hälsar dock via sin pressekreterare att han delar ÖB:s uppfattning.

Det innebär att motsättningen mellan de två moderata ministrarna _ och därmed oklarheten för försvaret _ kvarstår.

TT

Mer läsning

Annons