Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt toppmöte om klimathotet

Annons

Ännu en gång möts världens främsta klimatexperter. På måndagen inleddes det tredje toppmötet i år inom FN:s klimatpanel IPCC.

Deras slutsats väntas bli att klimathotet går att avvärja _ om motåtgärder inleds snabbt.

Mötet äger rum i Thailands huvudstad Bangkok. En slutrapport kommer att presenteras på fredag.

Tidigare har två rapporter, presenterade i februari och april, slagit fast att orsaken till den pågående klimatuppvärmningen med hög sannolikhet är människans utsläpp av växthusgaser, och att effekterna på människor och natur kan bli svåra om den nuvarande trenden fortsätter.

Den rapport som man nu arbetar med tar specifikt upp vad som kan göras för att hejda trenden. Drygt 400 forskare från drygt 120 länder är på plats, tillsammans med representanter för ländernas regeringar.

Målet är att stabilisera koncentrationen av växthusgaser i atmosfären på nivån 450_550 ppm (miljondelar), det vill säga en höjning med drygt 50 procent jämfört med början av 1900-talet.

Det anses orealistiskt att försöka nå lägre nivåer. Det skulle troligen innebära att temperaturhöjningen år 2050 kan hållas inom rimliga nivåer, det vill säga högst två grader varmare än år 1900.

För att nå dit krävs dock snabba åtgärder, och att länder som Kina och USA kommer med på tåget. Experterna kommer att förespråka energibesparingar, satsningar på biobränsle och andra förnyelsebara energikällor, och utbyggnad av kärnkraft. Även infångning och lagring av koldioxid kommer att få stort utrymme. En hel del av förslagen lär dock möta på motstånd från olika länder.

Hon betonar att vissa länder inte är särskilt förtjusta i biobränsle eftersom stora satsningar på energigrödor kan innebära förluster av biologisk mångfald. Även kärnkraften är kontroversiell. Däremot verkar de flesta vara positiva till infångning av koldioxid.

IPCC:s ordförande Rajendra Pachauri säger att det slutliga dokumentet kommer att handla om inte bara vad denna generation måste göra, utan även vad kommande generationer kommer att tvingas till. Även de ekonomiska kostnaderna kommer att finnas med.

TT

Mer läsning

Annons