Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt skrämmande spel

Annons

Det handlar om ett nyskrivet nutidsdrama med verklighetsunderlag. Manusförfattare är Gunilla Wennberg, som med erfarenhet från sjukvården, ger sin syn på hur besparingarna drabbat patienterna. Även neddragningarna inom psykiatrin blir belysta i det nya dramat.

Naturscenen vid Ängsholn i Gagnef blir i sommar spelplats för något mycket annorlunda än vad publiken vant sig vid. "Där älvarna samman flyta", "Tid att skörda", "När trollen flydde Gagnef" och "Asagudarna" får vila denna sommar.

Det har visserligen funnits skakande scener även i de gamla spelen, men i Blodsbrand ska det finnas ännu mer som skakar om publiken. Så skakande att teaterledningen redan nu varnar för att vissa scener kan skrämma känsliga personer.

- Jag gruvar mig. Det är en hemsk grej och jag vet inte hur folk kommer att ta emot den. Den är så annorlunda, säger Gunilla Wennberg.

Publiken kommer att få följa rollfiguren Anna-Lill, spelad av Tina Ranerfors.

- Hon saknar den psykiska föräldranärvaron och hon vårdas sönder, men med det billigaste alternativet, berättar Gunilla Wennberg, som inte fattar hur det ska gå när vuxenpsykiatrin tvingas till ytterligare nedskärningar.

- Spelet är mitt bidrag till vårddebatten, förklarar hon.

Gunilla har vant sig vid att ge regi till 40-50 skådespelare. I Blodsbrand finns endast tio - ett barn och nio vuxna och Gunilla tycker att det ska bli roligt att få regissera så förhållandevis få. Hon menar att antalet gör att hon får tid för var och en av dem på ett helt annat sätt än hon fått inför de andra spelen.

Även om Blodsbrand är - som Gunilla uttrycker det - en hemsk grej, så lär det finnas gott om plats för skratt också.

- Frågan är om publiken kommer att förstå att den får skratta, men Anna-Lill lever i en annan värld och man får skratta med henne, lovar Gunilla.

Rollinnehavarna får som förberedelse läsa psykologi och repetitionerna börjar den 10 februari. Den 13 juli blir det premiär. Fem föreställningar är planerade.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons