Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt schema inte klart

Annons

För några veckor sedan uppgav personalen att de inte accepterar de nya arbetstider som deras arbetsgivare på socialförvaltningen presenterat.

Bakgrunden till det nya schemat är att det ska anpassas till EU-direktiv om en ny arbetstidslag, som började gälla vid årsskiftet.

Enligt fackföreningen Kommunals lokala fackliga ombud i Mora, Sonja Lindgren, har personalen vid hemtjänsten i Nusnäs/ Färnäs haft ett schema där de arbetar under två helger av fem. Enligt det nya förslaget från arbetsgivaren skulle personalen arbeta efter ett schema som medför jobb varannan helg från årsskiftet.

Personalen ansåg att det nya schemat inte fungerade gentemot verksamheten. Istället presenterade personalen ett eget förslag till schema.

- Det ligger för kontroll hos Kommunal, för att se om det följer nya arbetstidslagen, säger Sonja Lindgren.

Under tiden har Sonja Lindgren tagit kontakt med arbetsgivaren och ställt frågan om ett schema ska fungera eller inte gentemot verksamheten. Den kontakten ledde till följande besked från arbetsgivaren:

- I avvaktan på att arbetsgivaren åter ska se över schemats funktion, så har arbetsgivaren gett en veckas uppskov till den 15 januari. Fram till dess gäller det gamla schemat.

Sonja Lindgren uppger att införandet av den nya arbetstidslagen för Kommunals medlemmar inom vården drabbat hemtjänstens personal hårdast.

- Delvis beroende på att personal inom hemtjänsten flyttats runt till olika grupper efter den vårdtidsmätning och strukturförändring som genomfördes förra året.

Enligt Sonja Lindgren har förändringarna för personal inom övrig vård handlat om mindre tidsförskjutningar.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons