Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt oväder till Lucia

Luciafirarna får hålla hårt i kronor och glitter. Ett nytt oväder med hårda vindbyar och 10-15 centimeter nederbörd är på väg in över landet i början av veckan.

Annons

Helgens oväder orsakade översvämningar längs Västkusten och gjorde tiotusentals strömlösa i både norr och söder. Och nu är nästa lågtryck på väg. På tisdag blåser det upp och ett rejält nederbördsområde drar in.

– Ovädren avlöser varandra. Det kommer att bli blåsigt och i samband med det snöfall som drar in längs västkusten och västra delarna av Svealand. Det blir friska vindar inåt land och längs kusterna hårda vindar, säger Lisa Frost, jourhavande meteorolog på SMHI.

I söder blir det några enstaka plusgrader så där kan det förekomma inslag av regn, men upp över Svealand och södra Norrland blir det snö.

– Det kan komma 10-15 centimeter nederbörd under dygnet, lokalt säkert mer, säger Lisa Frost.

Även om temperaturerna i söder fortfarande ligger på plus så har vintern, om än försenad, nu nått norra Sverige. Det blir riktigt kallt i norr de närmaste dagarna med dagstemperaturer på runt minus 20 grader.

– Vintern har kommit i stora delar av södra och norra Norrland men längs kusten är det fortfarande höst. Norra Värmland och Dalarna har också vinter men Svealand och Götaland har fortfarande höst.

Mer läsning

Annons