Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt larm kan väcka de döva

Annons

På det här sättet vaknar den hörselskadade när brandlarmet går även om han eller hon inte hör själva larmet.

- Det här är någonting som vi hoppas ska finnas tillgängligt på alla fjällanläggningarna i Sälenfjällen, säger ordföranden i Hörselskadades förening i Malung, Marianne Roos.

- Vi kommer att gå ut till ett 35-40-tal näringsidkare i Sälenfjällen och hoppas att man kommer att skaffa sig såna här utrustningar. Det är inte vår mening att det ska finnas på varje rum men det bör finnas sådana här väckarklockor i receptionerna så att de hörselskadade som tar in på ett hotell kan få en sådan väckarklocka med sig på rummet, säger Marianne Roos.

- Men man vet också att många skäms över att man är hörselskadad och inte alla gånger vill tala om detta. Då är det viktigt att ha sådana här väckarklockor man kan få låna, och om man bor på ett hotell så bör man ha tydlig information om detta säger hörselrådgivaren Mona-Lisa Grönlund.

Vice brandchefen Hasse Andersson i Malung säger också att det här en mycket intressant grej. Han är övertygad om att nya lagar om krav på säkerhet kommer innebära att exempelvis hotellanläggningar i framtiden får räkna med skärpta krav.

Väckarklockan har provats med mycket goda erfarenheter, bland annat av en stor hotellkedja i landet där larmet för hörselskadade finns på alla hotell.

- Vår förhoppning är att fjällanläggningarna nappar på det här och att man utrustar sig med den här väckarklockan knuten till brandlarmet, men att också de som har hörselskador installerar ett sånt här larm hemma där man bor, säger Marianne Roos.

Kjell Algotsson i HSO i Malung säger att man oftast är mycket lyhörda för de handikappades situation men att det naturligtvis går att göra mycket mera än vad som görs i dag.

Han påpekar att alla offentiga lokaler i landet ska vara handikappvänliga senast 2010, och att det återstår mycket arbete, inte minst på offentliga anläggningar i Malungs kommun.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons