Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt katastrofavtal Sverige och USA

Annons

Ett nytt avtal mellan Sverige och USA ska ge ökat samarbete och informationsutbyte mellan länderna om forskning och teknik för civil kris- och katastrofhantering.

Försvarsminister Mikael Odenberg (m) är på besök i USA och ska vid en ceremoni i Washington på fredagen underteckna avtalet tillsammans med USA:s säkerhetsminister Michael Chertoff.

På svensk sida har avtalet förberetts av Krisberedskapsmyndigheten, Smittskyddsinstitutet, Totalförsvarets forskningsinstitut, Räddningsverket, Vetenskapsrådet, Verket för innovationssystem och Kustbevakningen. De ska i fortsättningen få möjlighet till ökat samarbete med amerikanska Department of homeland security.

I Sverige har flodvågskatastrofen och stormen Gudrun satt fingret på brister i samhällets förmåga att hantera kriser och katastrofer. I USA har liknande brister visat sig, exempelvis efter orkanen Katrinas härjningar 2005.

Det nya avtalet ska bland annat ge partnerskap, informationsutbyte samt identifiering, uppbyggnad och koordinering av gemensamt finansierade forskningsprojekt mellan offentliga och privata teknikutvecklare på området.

Exempelvis kan utbytet röra erfarenheter och lärdomar av tidigare bristande samordning och organisation.

Angående teknik och uppfinningar nämner han exempelvis utveckling av säkerhetssystem för flygplatser samt av datasystem för inhämtning, sållning och presentation av relevant aktuell information.

Han understryker också att KBM årligen bekostar forskning och studier inom kris- och katastrofhantering för ungefär 60 miljoner kronor. Om den kan samordnas finns vinster att göra.

TT

Mer läsning

Annons