Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt inslag i Dan Anderssonveckan - om Dans kvinnor

Annons

Guidningen handlade inte om Dan Anderssons erotiska eskapader i finnmarken. Barbro och Anna-Cari Jadling befarade att den misstolkningen skulle göras, i synnerhet som arbetsnamnet i planeringsstadiet inte var mer avslöjande än "Kvinnorna i Dans liv".

- Alla förväntar sig kanske lite skvaller, men icke. Det får de läsa själva, säger Anna-Cari.

Istället koncentrerade sig mor och dotter Jadling på de kvinnor, som figurerar i skaldens verk, om de brev han skrivit till kvinnor och om kvinnorna i hans närmaste omgivning, som hans mor.

I mars kontaktades Barbro Jadling av Turistbyrån, som undrade om mor och dotter Jadling kunde tänka sig att arrangera något nytt till årets Dan Anderssonvecka.

- Vi bestämde oss spontant, ?vi gör något om kvinnorna kring Dan'. Och så blev också arbetsnamnet i början av projektet, förklarar Anna-Cari.

Guidningen startade något omvänt. Från Dan Anderssons grav till födseln gick färden.

- Vi följer Dan Anderssons liv bakifrån eftersom vi startar från Ludvika, där hans grav är, säger Anna-Cari.

Ett stopp efter vägen blev hos Ragnar Fredriksson i Kestina, känd från Nina Hedenius dokumentär om honom, kallad "Gubben i stugan", för vilken Hedenius bland annat tilldelades Parlingpriset. Fredriksson är dessutom släkt med Dan Andersson, genom att han är en släkting i nedstigande led från skaldens faster.

Trots att regnet hällde ner rätt ordentligt efter en del av turen, gick deltagarna gladeligen ut ändå vid alla de stopp som gjordes. Anna-Cari bjöd även på sång och recitation av Anderssons dikter tillägnade kvinnor efter vägen, såsom "Tiggar-Stina".

- Vi har jobbat jättemycket med efterforskningen inför det här arrnagemanget. Hade vi tagit med allt vi ville, hade det blivit ett par veckors bussåkande, säger Anna-Cari.

- Det har varit väldigt svårt att gallra. Platserna i sig är också så pass intressanta, att hela turen skulle kunna handla om bara ett ställe, tillägger Barbro.

Arrangemanget föll väl ut. Den buss, som användes lastades till sista platsen med de 62 personer som köpt biljetter till arrangemanget. Förutom det nya arrangemanget var det även första gången, som mor och dotter Jadling arrangerar något tillsammans.

TOBIAS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons