Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt halvårshögsta för råoljepriset

Annons

Priset på råolja nådde upp till nytt halvårshögsta under torsdagens handel.

Det alltmer spända tonläget mellan Iran och Storbritannien, sedan 15 brittiska soldater tillfångatagits i Persiska viken, var huvudorsaken.

En bidragande faktor till prisökningen är vikande bensinlager i USA och följdeffekter av en utdragen strejk på den franska oljeterminalen Fos-Lavera i Medelhavet.

De amerikanska bensinlagren, som borde byggas upp inför sommarsäsongen, har enligt officiell statistik sjunkit sju veckor i rad.

Lagren är trots det inte lägre än normalt, men samtidigt ligger efterfrågan på bensin i USA på 9,2 miljoner fat per dag, vilket är 1,6 procent högre än samma period i fjol.

Den nivån brukar inte synas förrän i maj, påpekar Jason Schenker, ekonom på Wachovia:

Priset för råoljeterminen på Nymexbörsen i New York lyfte med nästan två dollar till 66:03 dollar per fat i den avslutande handeln, efter att tidigare under torsdagen varit uppe på 66:50 dollar per fat. Stängningspriset är det högsta sedan september i fjol.

Samtidigt steg priset för Brents råolja i London med 2:10 dollar till 67:88 dollar per fat.

Med torsdagens prislyft har råoljepriset i New York gått upp med tio procent på en dryg vecka.

Torsdagens lyft följde på det att Iran, världens fjärde största oljeexportör, drog tillbaka sitt erbjudande om att frige en kvinnlig brittisk soldat. Storbritanniens premiärminister Tony Blair svarade med att utesluta alla typer av förhandlingar om de tillfångatagna britterna.

I bakgrunden trappade USA upp närvaron i området. Bland annat satte man in ett nytt hangarfartyg.

Iran exporterar omkring 2,2 miljoner fat råolja per dag.

TT

Mer läsning

Annons