Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt gymnasieprogram till Malung

Annons

Barn- och utbildningsnämnden i Malung har beslutat att utöka gymnasieskolans program med en estetisk utbildning med inriktning musik.

Bakgrunden är att oväntat många av kommunens högstadie-elever inför hösten har sökt gymnasieutbildningar i andra kommuner.

Inte mindre än 30 av de cirka 150 blivande gymnasisterna som i vår går ut från högstadieskolorna i Malung och Lima har sökt till det estetiska programmet, som gymnasiet i Malung inte kunnat erbjuda.

För att försöka minska elevflykten från det egna gymnasiet har nu barn- och utbildningsnämnden i Malung beslutat att redan till hösten starta ett estetiskt program med inriktning på musik.

Förutsättningen är dock att minst åtta elever gör om sitt val och väljer det nya programmet i hemortens gymnasium. Enligt en rapport från gymnasierektorn till barn- och utbildningsnämnden ser det ut som att det kriteriet kan uppfyllas och därmed får gymnasiet i Malung ett estetiskt program.

Grannkommunerna Malung och Vansbro har i många år haft ett visst samarbete med gymnasieutbildningen och då har Vansbro haft det estetiska programmet. Vansbro har dock inte haft några synpunkter på att Malung nu också startar estetiskt program.

Under senare år har grannkommunerna försökt att finna vägar för att utveckla samarbetet med gymnasieutbildningen i Västerdalarna, men dessa ansträngningar inte gett något vidare resultat.

Planerna på ett kommunalförbund har inte kunnat fullföljas. Det berodde bland annat på att man inte kunde komma överens om kostnadsfördelningen, som skulle leda till kraftigt ökade kostnader för Malungs kommun på grund av höga lokalkostnader för skolan i Vansbro.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons