Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt gruslager på "stenskottsvägen"

Annons

Det var under onsdagen som ett nytt gruslager lades på 71:an genom Mockfjärd.

- När jag kom hem på kvällen pågick sopning av vägen och det låg ett dammoln över hela Nor-danholen. Det var vämjeligt. De hade åtminstone kunnat vattna innan de sopade, men miljön är inte alls viktig när myndigheter genomför åtgärder, säger Engvall, som under tio år verkat som trafikpolis i Dalarna.

Han säger att han inte ens i sin vildaste fantasi kunde tro att Vägverket skulle "upprepa ett stort och mycket kritiserat misstag".

- Hur länge tänker de jävlas med oss som bor efter vägen? Stenskottseländet har ju redan kostat Vägverket många miljoner. Dessutom har trafikanterna fått stå för skador för miljoner, skador som Vägverket borde ersätta, tycker han.

Engvall konstaterar att det inte handlar om enstaka stenar som yr när bilar möts, utan om formliga stenregn.

- Det hjälper inte om jag kör sakta eller står still om den mötande bilen är i rörelse. Och två fordon som står still kan faktiskt inte mötas. Tänk er den stackare som på cykel ger sig ut på vägen. Det är direkt farligt. Kan en sten slå sönder en vindruta kan den också åsamka en cyklist allvarliga ansiktsskador.

Med tanke på de problem som oljegruset ställt till med anser Tommy Engvall att Vägverket borde ha valt att toppa vägbanan med asfalt i stället för att lägga ett nytt gruslager.

- Asfalt fungerar ju efter 70:an och den trafikeras av lika mycket tung trafik som 71:an. Om Vägverket vill experimentera så ska företaget inte göra det med människors miljö och hälsa, utan ordna en provsträcka på exempelvis ett flygfält, menar Mockfjärdsbon.

- Till på köpet frånsäger Vägverket sig ansvaret för de skador som uppkommer och vältrar över kostnaderna på de drabbade trafikanterna och deras försäkringsbolag, fortsätter han.

När han på torsdagsmorgonen åkte till jobbet valde han, i likhet med många andra, att åka småvägar i stället för 71:an.

- Jag körde bara några hundra meter längs 71:an, men trots att vägen var nysopad smattrade det av stenar på vindrutan och bilens front. Jag och min familj har hittills fått två strålkastare och tre vindrutor förstörda samt mängder av lackskador på våra fordon. Nu fattas bara att Vägverket lägger oljegrus även genom Djurås och på hela 70:an - kanske lagom till turistsäsongen, säger en irriterad Tommy Engvall.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons