Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt förslag chockar

Annons

-Det var ett chockartat besked. Att det skulle bli förändringar av nattakuten, det har vi hört så många gånger så det var inget konstigt. Men att det nu ligger ett förslag om att akuten försvinner helt, det var mycket värre än vad vi väntat oss, säger Agneta Hinz, chef vid akuten.

Cheferna för sjukvården i Västerbergslagen har krav på sig från Falun om att kostnaderna måste minskas med cirka 25 miljoner och att besparingarna ska vara genomförda senast under 2007.

Nedläggningen av akuten är den tyngsta delen, men det föreslås även besparingar på medicin-geriatrikenheten och på vårdcentralerna.

-Vi förstår att det kommer att bli varsel men i vilken omfattning vet ingen. Det beror på hur man kan lösa det med pensionsavgångar och annat.

-Men vi tänker inte först och främst på oss själva utan tankarna går till patienterna. Hur ska det gå för dem? undrar Agneta Hinz.

Närsjukvårdschefen Jens Beronius hade i veckan ett möte med politikerna i den lokala hälso- och sjukvårdsnämnden. Politikerna fick muntlig information om besparingsidéerna.

-Som företrädare för befolkningen kommer jag aldrig att ställa upp på att de stänger akuten, säger Gun Andersson (c), Ludvika.

Hon är upprörd och ifrågasätter starkt förslaget.

-På samma möte gav Jens Beronius oss skriftlig information om den ekonomiska situationen i Västerbergslagen kontra det södra området med Avesta-Hedemora.

-Det har ju sagts att vården i södra området är så mycket billigare, men utredningen visar att akutverksamheten kostar 28,3 miljoner i södra och 29,8 miljoner i Västerbergslagen. Alltså en skillnad på blott 1,5 miljoner kronor. Beronius skriver själv "att differensen inte är så stor som vi trodde". Vi ska självklart ha kvar akuten, betonar Gun Andersson.

Enligt den information personalen fått ska akutpatienter i framtiden hänvisas till någon slags jourmottagning med distriktsläkare. Var dessa läkare ska placeras och under vilka tider de ska vara tillgängliga och hur det i övrigt ska fungera är oklart.

NLT fick under torsdagen uppgifter om att någon eller några chefer förordat att landstinget borde kalla till presskonferens och ge information om de nya förslagen. Men idén avvisades med motiveringen att förslagen först måste förankras hos högsta ledningen i Falun.

NLT talade i går med landstingsdirektören Ulf Hållmarker, Claes-Göran Björck som är chef för närsjukvården i länet och med Jens Beronius.

Hållmarker var mest talför och sade att han "tar för givet" att det i framtiden kommer att finnas en jourverksamhet på dagtid "som bygger på allmänläkarbas". Något mer hade Hållmarker inte att tillföra eftersom han sade sig inte ha någon närmare information om förslagen.

Björck och Beronius valde båda att ge undvikande och knapphändiga svar på tidningens frågor.

-Vi är inte riktigt färdiga ännu. Det här blir en politisk fråga och den kan vara lite jobbig i bland, sade Björck.

NLT frågade Jens Beronius om det är så smart att lägga locket på?

- Förslagen behöver bearbetas ytterligare. Bland annat behöver vi stämma av med hälso- och sjukvården i övriga länet att de patienter som får mindre omhändertagande hos oss får omhändertagande någon annanstans. Jag hoppas att vi kan gå ut med information relativt snart.

Samtidigt är oron stor på akuten där Agneta Hinz leder en verksamhet med 24 anställda, plus läkare.

-Om det här genomförs så vet vi säkert att det inte blir någon förbättring för patienterna. Jag hoppas på maktskifte i landstinget, säger en nedstämd Agneta Hinz.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons