Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt folk i Sägnen om ringen

Annons

Peter Johansson är en 25-årig kyrkovaktmästare, konstnär och rockmusikant (The Cube) som upptäcktes för den här uppgiften genom en ren slump.

- Det var i samband med en förrättning i kyrkan. Jörgen (Dicander) spelade nånting på sin fiol och jag tog några spontana danssteg. Då tog han ner fiolen och sa "du ska vara med i Sägnen om Ringen"!

- Jag sa ja utan att egentligen tänka på vad jag gav mig in på.

- Så kom det texter och instruktioner och då började jag bli en smula fundersam över vad jag gett mig in på, skrattar Peter, en kille som egentligen inte verkar vara särskilt skärrad inför debuten på midsommaraftonen.

Scenvanan har han från rockscenen och hela vaktmästaren lyser av förväntan.

Inte heller Ing-Marie Lerström, huvudrollens Kerstin Silfwerstråle, ser ut att ha några betänkligheter över att få en ny kavaljer efter rutinerade "Håge" Berglund.

Nu hoppas givetvis Ing-Marie, Peter, Lasse och gänget på att Norrbärkebor och andra tar tillfället i akt att bryta andra midsommartraditioner och ta sig till kyrkan för att avnjuta Jörgen Dicanders sägen.

Många har gjort så sedan starten 1973. Över 30 000 personer har sett Kerstin Silfwerstråhle, Anders Persson och de andra musikalens personligheter genom åren. Det har upphovsmannen själv kunnat konstatera efter att ha varit på plats i egenskap av berättare och musiker vid föreställningarna genom åren.

I fjol hade man uppehåll i spelandet, på grund av sjukdom, men om man får döma av Ing-Maries och Peters attityd till den väntande midsommaruppgiften får man räkna med att möta ett vässat gäng i Norrbärke kyrka på midsommaraftonens kväll.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons