Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt fall av vanvård av djur

Annons

Det var den syn som mötte polisen, miljökontorets personal och distriktsveterinär Johanna Gifting när kommunen i början av december inspekterade ett större lantbruk i Dalarna.

Distriktsveterinären var ditkallad som sakkunnig efter en anmälan till miljökontoret om misstänkt vanvård av hästar. Anmälaren hade uttryckt oro för hästarnas liv och befarade att djuren skulle svälta ihjäl.

- Min uppfattning är att mannen har för mycket djur, framför allt hästar, som står uppbundna inomhus och inte får gå ut, säger Johanna Gifting.

Hästarnas dåliga hull anser hon kunna bero både på brister i utfodringen och på för djuren besvärande parasitangrepp.

I sin rapport till uppdragsgivaren framhåller hon dessutom att hästarna vid besöket inte hade tillgång till vatten men stod och åt hö.

I getstallet var ammoniaklukten påträngande och här upptäcktes en get som satt fast i inredningen. Efter att ha hjälpts loss var den vinglig och mycket törstig med pälsen avskavd på flankerna.

I en hage gick ett 20-tal kor, varav en på tre ben på grund av en sårskada. De hade tillgång till en dåligt ströad ligghall avsedd för betydligt färre djur och med delvis frusen gödsel som främsta underlag.

Vid höstens inventering fanns enligt ägaren 52 hästar, 41 får, 33 getter, 91 kor och kvigor, 10 tjurar, 24 ungdjur, 40 kalvar, 70 höns, sex ankor, två åsnor och två grisar på gården.

Det gör djurägaren till en av de större bidragstagarna i länet med ekonomiskt stöd på nära 1,5 miljoner kronor om året. I fjol stannade bidragssumman från länsstyrelsen på 1 491 920 kronor.

Dessa bidrag har betalats ut trots att djurägaren under det senaste året fått upprepade anmärkningar på sin djurhållning av miljö- och hälsoskyddsnämnden i kommunen.

Distriktsveterinärens rapport från inspektionen har lett till att djur-ägaren förelagts av miljökontoret att omgående förbättra situationen för djuren. Både vad gäller utfodring och veterinärhjälp för diagnostisering och behandling av sjuka och skadade djur.

Föreläggandet är daterat 20 december och han har till den 8 februari på sig att förbättra situationen för djuren. Då ska en ny inspektion göras av bland annat två djurskyddsinspektörer från annan ort.

Tidningen har förgäves sökt djurägaren för en kommentar men inte lyckats nå honom.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons