Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt Bush-veto mot stamcellspengar

Annons

USA:s president George|W Bush har för andra gången lagt in veto mot kongressens försök att utvidga möjligheterna att anslå federala pengar till stamcellsforskning.

Tidigare i juni trotsade den demokratiskt dominerade kongressen presidenten genom att anta en lag om utökad stamcellsforskning med federala anslag.

Förra året utnyttjade presidenten sin vetorätt till att stoppa ett liknande förslag, och på onsdagen gjorde han det på nytt, meddelade Vita huset.

Samtidigt gav Bush order om att amerikanska forskare ska uppmuntras att samarbeta med den federala regeringen i försök att utveckla nya metoder för att få tillgång till stamceller utan att skada mänskliga embryon.

Det beslutet fick genast hård kritik från organisationer som förespråkar utvidgad stamcellsforskning i arbetet med att hitta botemedel mot en rad svåra sjukdomar.

Men i ett uttalande från Vita huset sades det att om kongressen hade fått sin vilja igenom skulle amerikanska skattebetalare för första gången tvingats ge sitt stöd åt "avsiktlig förstörelse av mänskliga embryon".

Strax efter det att han tillträdde presidentämbetet 2001 tillät Bush federal finansiering av arbete med de 78 stamcellslinjer som fanns då. Men de flesta visade sig vara av begränsad nytta för forskarna, som har vädjat till presidenten att upphäva restriktionerna.

Demokraterna har lovat att de ska utnyttja sin majoritet i kongressens båda kamrar till att försöka utvidga den federalt finansierade stamcellsforskningen, och det är troligt att det kan bli en valfråga nästa år.

Än så länge har dock inte demokraterna den två tredjedelars majoritet i kongressen som krävs för att de ska kunna köra över presidenten.

Enligt opinionsmätningar är över 60 procent av amerikanerna för en utvidgad stamcellsforskning.

TT

Mer läsning

Annons