Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt bakslag för Bushs invandrarlag

Annons

President George|W Bushs plan på reformering av USA:s invandrarlagar, som splittrat både kongressen och det amerikanska folket, stötte på nytt på patrull. Motståndarna blockerade förslaget.

Senaten vägrade på torsdagskvällen att göra streck i debatten kring den sköra uppgörelse som mejslats fram av en grupp republikaner och demokrater tillsammans med Vita huset. Det är därför osäkert om reformen, som ska ge upp emot tolv miljoner illegala invandrare uppehållstillstånd, kan antas innan Bush lämnar Vita huset nästa år.

Förslaget att gå vidare till omröstning förlorade med röstsiffrorna 45-50. Det var 15 röster kvar till de 60 som hade krävts för att göra slut på debatten.

Demokraternas ledare i senaten, Harry Reid, gjorde före omröstningen klart att om det inte blir streck i debatten så tänker han lyfta bort frågan från dagordningen och gå vidare till andra ärenden.

Då hade motståndarna till förslaget kommit med så många förslag till ändringar att kompromissen hotade att stjälpas.

Att förslaget nu ser ut att försenas på nytt är ett inrikespolitiskt bakslag för Bush, som hade hoppats på denna framgång under sin andra ämbetsperiod.

Förslaget som kritiserats från både höger och vänster innebär kraftigt skärpt gränskontroll för att stävja strömmen av illegala gästarbetare som tar sig över gränsen från Mexiko. Samtidigt ska merparten av de tolv miljoner illegala invandrare som redan finns i landet få möjlighet att legalisera sin vistelse med arbets- och uppehållstillstånd.

Många republikaner har motsatt sig att dra streck i debatten och gå till omröstning med motiveringen att de behöver mer tid att fundera på justeringar av det mycket omfattande lagförslaget. Demokraterna anklagar dem för att vilja begrava förslaget i en ändlös debatt.

Harry Reid uppmanade Bush att se till att hans republikanska partikamrater sluter upp bakom förslaget om han vill se det antaget innan han lämnar Vita huset.

TT

Mer läsning

Annons