Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyström vann spurtstrid i Tjejvasan

Annons

De två huvudfavoriterna i Tjejvasan, Elin Ek och Hilde G Pedersen, tog var sitt spurtpris under de tre milen från Oxberg till Mora.

Men när upploppet nalkades dök Susanne Nyström upp med de bästa krafterna i behåll. Nyström fanns med i tätklungan som de sista två milen bestod av åtta åkare men hon valde en mer undanskymd position fram till upploppet.

– Jag var givetvis inställd på att försöka vinna loppet vid start men visste att det skulle bli svårt. Så det gällde att spara på krafterna, jag drog så lite jag kunde under loppet. Den taktiken brukar vara den bästa, sade Nyström.

När åkarna svängde in på upploppet var Nyström tvåa, den position hon helst ville ha.

– Det är inte bra att komma in först på upploppet, då får man inte med sig lika mycket fart. Jag kände mig stark på upploppet men att jag skulle kunna vinna loppet var jag inte säker på förrän jag passerade mållinjen, sade hon.

Segertiden för Nyström blev 1.30,48.

Segern i Tjejvasan var Nyströms största seger i karriären, så här långt. På meritlistan sedan tidigare fanns SM-brons individuellt på tremilen 2006.

Nyström tävlar för Piteå Elit men bor i Mora och tränar en del i Vasaloppsspåren.

– Eftersom jag bor i Mora är det lite speciellt att vinna här. Men jag tror inte jag har någon fördel av det. De flesta har åkt mycket i dessa spår, sade hon.

Någon start i Vasaloppet blir det dock inte för Nyström.

Elin Ek som vann loppet i fjol tillhörde de mer dragvilliga under loppet, trots att hon inte kände sig helt på topp innan loppet.

– Jag har varit lite hängig i veckan. Tanken var ändå att prova och köra ganska hårt under loppet men kroppen svarade inte riktigt som jag hade hoppats. Inne på upploppet trodde jag på lite segerchans men armarna bara darrade sista biten in mot mål, sade hon.

Mer läsning

Annons