Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nypremiär för självplock hos Tillmans

Annons

I början av juli förväntas jordgubbarna på Tillmans bärodlingar i Grangärde vara mogna. Ett par veckor senare kan vem som helst åka dit och plocka dem.

Det är första gången på länge som Tillmans erbjuder självplock. De senaste åren har man haft problem med "utvintringar" - 20 minusgrader och is har begränsat mängden jordgubbar.

- Men sedan vi började lägga ut fibertäcken på fälten har de klarat sig mycket bättre, säger Tomas Tillman. Har vi tur så blir det runt 10000 liter bär per hektar i sommar.

Tre sorters jordgubbar odlas i Grangärde. Zephyr är lite syrligare än de Korona och Polka. Zephyr är också den tidigaste av de tre. Omkring den 5 juli beräknas de första gubbarna vara mogna.

- Det beror lite på vädret, säger Tomas Tillman och tillägger:

- Växlande är bäst. Det får gärna regna en natt i veckan.

Jordgubbsodlingarna i Grangärde kommer inte att vara öppna för allmänheten hela dagarna. Än så länge har man inte bestämt några exakta tider, men troligt är att utomstående bärplockare får ringa och beställa tid. Eller så kommer man att släppa plockningen fri en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen. Tillmans jordgubbar är godis för många.

- Allra godast smakar jordgubbarna när de är solmogna, säger Tomas Tillman. Och så ska de ätas samma dag som man plockar dem.

- Jordgubbar som odlas för att klara sig under längre transporter kommer inte i närheten av våra bär.

Just nu pågår de sista förberedelserna inför högsäsongen på Tillmans bärodlingar. Landen rensas och halm ska läggas ut i gångarna mellan odlingarna, för att förhindra att jord stänker upp på bären om det regnar. Förutom 6 hektar jordgubbar förfogar Tillmans över 65 hektar vinbärsbuskar utspridda över Grangärde, Saxdalen och Sunnansjö. Men vinbären mognar först i augusti.

- Vinbär är osäkrare än jordgubbar men så länge det inte blir frost i juni brukar de bli bra, säger Tomas Tillman.

- Fast snart måste vi föryngra dem genom att fräsa bort en del buskar och plantera nya, fortsätter han. Många av buskarna har stått där ända sedan början av 90-talet.

NINNA PRAGE

Mer läsning

Annons