Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nypremiär för självplock

Annons

"Självplockning" står det på en pappskylt som pryds av en stor handmålad jordgubbe. Längst ner på skylten pekar en svart pil mot det 6,5 hektar stora jordgubbslandet. Ett 20-tal jordgubbsplockare sitter böjda över de röda bären på Tillmans bärodlingar i Grangärde. Förutseende plockare har på sig solhattar eller mössor. Det kan behövas den här soliga eftermiddagen.

- Aj, aj, säger tioåriga Alicia Karlsson.

Hon har stuckit sig på en tistel och ställer sig upp för att smaka på en jordgubbe i stället.

- Det klart att hon ska äta, säger morfar Lars Dahlström, och plockar vidare.

På Tillmans bärodlingar odlar man ekologiskt, med godkänd kravgödsel och utan besprutning.

- Nackdelen med att odla på det här sättet är att brännässlor och tistlar får samsas med jordgubbarna i landet, säger Tord Tillman, bärodlare vid Tillmans bärodlingar.

Men vetskapen om att få obesprutade jordgubbar gör att bär-plockarna strömmar till och struntar i om det sticks en aning.

- Vi har ökat arealen av det här jordgubbslandet till det dubbla i år.

Den ökade ytan i kombination med att Tillmans i år har sluppit så kallad urvintring, då kyla och is begränsar mängden jordgubbar, gör att de kan erbjuda självplock. Något de inte har gjort sedan mitten av 90-talet.

- Nu har vi själva kunnat plocka in till mustningen i två omgångar och det finns fortfarande så det räcker, säger Tord Tillman.

Årets rika skörd har inte heller varit utsatt för snöskator i lika hög grad som i fjol. Däremot har en och annan kaja tittat förbi, men de skrämmer i sin tur bort snöskatorna.

- I normala fall brukar vi plocka de första jordgubbarna någon vecka in i juli men nu var de mogna redan i slutet av juni, berättar Tord Tillman.

Zefyr, Corona och Polka. Så heter de olika jordgubbssorter som odlas hos Tillmans, men det är bara Zefyr som plockarna får med sig hem.

- När den här jordgubben är mogen blir hela bäret rött. De andra sorterna kan vara kluriga, även om toppen är röd kan den vara grön på undersidan, säger Tord Tillman och tillägger:

- Men framför allt är Zefyren så lättplockad.

En äldre dam bär på en stor hink med jordgubbar. Hon går med stapplande steg mot parkeringen för att betala för sin skörd. Om man köper jordgubbarna färdigplockade kostar de 25 kronor litern, men den som väljer att plocka själv gör en bättre affär.

- Det blir ungefär dubbelt så mycket jordgubbar till samma pris om man plockar själv. Men det är ju arbetet som är dyrt i Sverige, skrattar Tord Tillman.

FRIDA ANTER

Mer läsning

Annons