Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nylagad mat har fler värden än smaken

Annons

Vid 11-tiden brukar matdoften sprida sig över gården på förskolan Guldstigen. Ungarna som är ute och leker kan lukta sig till vilken mat det vankas till lunch.

I köket står kokerskan Ulla Henningsson och skalar potatis till potatismoset. Det ska vara riktigt potatismos.

- Jag har varit med om att barn har undrat vad det är för konstigt mos jag serverar. De känner inte till något annat än pulvermos, berättar hon.

Ulla lagar nästan alltid vad hon kallar "riktig mat". Pannbiffarna är hemlagade och inte några färdiga halvfabrikat.

- Jag tycker inte att halvfabrikat är gott. Det är smaklöst och ger en skumgummikänsla i munnen. Uppvärmd mat är uppvärmd mat, det går inte att komma ifrån det, säger hon.

För att förbereda barnen på skolmaten serverar hon ibland halvfabrikat. Till exempel panerad fisk. Hon märker skillnaden direkt.

- När jag tillagar fisken själv kommer byttorna tillbaka tomma. När jag skickar ut den panerade fisken kommer den tillbaka. Så visst är det skillnad på mat och mat.

- Ibland när jag springer på dem som nu blivit skolbarn kan de säga "Ulla, vi saknar din mat".

Hon har varit kokerska på Guldstigen sedan förskolan öppnade 1992. Nu riskerar hennes heltidstjänst att bli en deltidstjänst om förslaget om ny kostorganisation för Falu kommun går igenom. Hennes jobb blir tråkigare. Maten ska skickas färdiglagad från Haraldsboköket och hennes arbetsuppgift blir att värma upp den och kontrollera om den är tillräckligt varm.

Ulla ser en rad kvaliteter gå upp i rök om matlagningen försvinner från Guldstigen. Bland annat flexibiliteten. I dag kan hon spara korv- och skinkrester till en pytt. Hon kan snabbt ställa om när vinterkräksjukan härjar och det behövs mat till betydligt färre barn än vanligt.

- Arbetsglädjen och yrkesstoltheten försvinner. Nu är det ju jag som får uppskattningen och berömmet från ungarna.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons