Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyheter som propaganda...

Annons

Freivalds tvingades på fall därför att hon varit otydlig om sin del- aktighet i att utrikesdepartementet eventuellt tummade på grund- lagen i det mycket känsliga läge som uppstod när Jyllandsposten med yttrandefriheten som täckmantel medvetet provocerat hela den muslimska världen. I det fallet var media outtröttligt sanningssökande.

Jämför medias agerande med utgångspunkt från följande citat från bägge våra länstidningar den 22 mars: "Före Irakinvasionen trodde både USA:s regering och CIA att Saddam Hussein hade gömt undan mängder av massförstörelsevapen."

Detta publicerades på nyhetsplats och uppfattas därför av de flesta som en objektiv sanning, inte som opinionsbildning.

Tyvärr är det osant och det skulle inte behövas mer än ett minimum av ansträngning ens av en medioker reporter för att snoka upp att både Bush och CIA var fullt medvetna om att det inte fanns några sådana vapen, men att de fabricerade "bevis" för att medvetet ljuga världen in i det helvete som irakierna nu lever i. Britterna vet. Och amerikanerna (därav Bushs låga opinionssiffror).

Obehagliga frågor pockar på: Är den seriösa journalistiken döende i vårt land? Om inte - vilka politiska krafter är det som har bestämt att svenska folket ska leva i en låtsasvärld och att media ska undanhålla viktiga fakta till förmån för en falsk verklighetsbeskrivning?

Om inte nyhetsrapporteringen hålls ren från propaganda vacklar ett av det demokratiska systemets viktigaste fundament.

BO STAAF

Mer läsning

Annons